Debatt

Otroligt viktigt fortsätta vara aktiv i församlingen oavsett hur det känns

KRISTEN LIVSSTIL. Om vi skapar oss en gud som stämmer med våra förväntningar och önskemål, så är det enda vi säkert kan veta om denna gud att den inte finns, skriver Sofia Westling i en replik.

Den text som Emmy Stiernblad skrev berörde mig mycket och jag gläds åt att hon lyfter frågan om hur vår kristna tro bör påverka vårt liv.

Jag anar att Emmy längtar efter mer än ytlig kristendom och eftersom jag har funnit mer skulle jag vilja ge tips på hur jag har sökt. Den resa i tron som jag är ute på kommer att ta hela livet, så tro inte att jag är färdig eller har alla svar. Men jag vågar påstå att Jesus har jobbat ganska mycket med mig.

Kristen tro är inte ämnad att vara religion utan relation med Jesus, den levande guden. I religion är det viktigt att följa regler och ritualer, men Jesus är intresserad av vår kärlek. Emmy beskriver två kvinnor med stark religiös livsstil som hon följer på Instagram. Jag känner inte till dessa kvinnor och jag uttalar mig inte om deras liv, men den fråga som dyker upp i mig är: Är det ritualen som är det viktiga eller den gud som man söker genom ritualen? Gudstjänst och rutiner i bönelivet är väldigt viktigt, men det får aldrig bli viktigare än Gud själv.

I Bibeln är det mycket tydligt hur Herren vill att vi ska leva våra liv, men det hjälper inte att det står där om vi inte läser och är redo att ta till oss vad det står. Gud vill inte att vi ska vara lagiska, utan han vill att vi ska leva i enlighet med hans vilja för att vi vill det.

Sedan Jesus dog och uppstod och sedan den helige Ande utgöts är vi inte längre bundna av bokstaven utan Herrens lag skrivs i våra hjärtan. Men för att detta ska ske måste vi tillåta den helige Ande att verka i vårt liv.

Vågar vi låta Jesus vara Gud på riktigt? Vågar vi lova att följa Jesus oavsett konsekvenser för egen del? Vågar vi blir korsfästa med honom och dö bort från vårt eget liv, så att det blir Jesus som lever i oss?

Jag håller med Anna Sophia Bonde att församlingen är otroligt viktig för det kristna livet och jag rekommenderar varmt att följa hennes råd om att överlåta sig till en församling. Men först och främst behöver vi var och en överlåta oss till Jesus.

I församlingen finner jag gemenskap med, och stöd av, andra kristna. Framför allt under livets ”ökenperioder” är det otroligt viktigt att fortsätta att vara aktiv i församlingen oavsett hur det känns. Men den djupa tro som jag bottnar i har Jesus givit mig när jag har sökt honom i min ensamhet, under ensamma bönepromenader, i enskilda samtal med Herren och genom att fördjupa mig i bibeltrogen undervisning som han har lett mig till.

Hur lär vi känna en vän på djupet? Bara genom att umgås. En djup tro kommer inte av sig själv utan är ett resultat av att man avsatt tid och sökt Herren av hela sitt hjärta.

Jag vill inte tala om för Emmy eller någon annan vad som är rätt och fel livsstil för en kristen, men jag uppmuntrar till att söka Bibelns Gud utan förutfattade meningar. Om vi skapar oss en gud som stämmer med våra förväntningar och önskemål, så är det enda vi säkert kan veta om denna gud att den inte finns. För var var den guden innan vi skapade den?

Jag läser inte Bibeln för att jag måste, utan för att jag vill lära känna min älskade Herre allt mer.

—  Sofia Westling

Om vi ärligt söker den Gud som Bibeln berättar om kommer vi att finna honom. Vi kommer inte att finna honom inom den tidsram vi själva har satt upp och vi kommer inte att finna honom på det sätt vi själva önskat, men vi kommer att finna honom på ett mycket djupare och mer underbart sätt. Han kommer inte att uppfylla alla våra önskningar, men han håller alla sina löften.

När vi har överlåtit hela vårt liv till Jesus kommer han att börja leda och korrigera på sitt kärleksfulla sätt. Jag försöker inte följa Herrens vilja för att jag måste, utan för att jag vill säga tack för att han öppnade vägen till det allra heligaste för mig.

Jag läser inte Bibeln för att jag måste, utan för att jag vill lära känna min älskade Herre och pappa allt mer. Jag ber inte för att jag måste, utan jag lever hela mitt liv inför Herrens ansikte och delar alla mina tankar med honom.

Fler artiklar för dig