Debatt

De kidnappar skamlöst Förintelsens minnesdag för egna syften

FÖRINTELSEN. Vad ska hända när de sista överlevande försvinner? Vi har frågat länge och kanske ser vi svaret nu, efter Hamas massakrer den 7 oktober 2023, skriver Anna Nachman.

Jag nalkas Förintelsens minnesdag den 27 januari med blandade känslor. Å ena sidan får detta brott mot mänskligheten aldrig glömmas, men jag blir ändå irriterad. Vad tjänar det till att politiker från alla partier gör allt för att få hålla tal i Stora synagogan när de i nästa slag inte kan stå upp för Israels existens? Att synas med de överlevande som ännu finns i livet ger pluspoäng, men finns det baktankar att den judiska gruppen ska användas som politiskt slagträ?

Som begravningsansvarig på judiska församlingen i Stockholm har jag hjälpt till att föra många av de överlevande till deras sista vila. Ännu hajar jag till varje gång jag tvagar och sveper en avliden med siffror tatuerade på armen. Det är ett märke – en märkning – som jag aldrig kan värja mig emot. När jag för elva år sedan började hjälpa till i begravningssällskapet mötte jag ofta dessa suddiga sifferkombinationer i blått bläck. I dag är det mer sällan.

Ska jag välja mellan pest och kolera ser jag hellre att man kommer till Stora synagogan, smilar upp sig och åtminstone låtsas bry sig om vad som hände judarna under Förintelsen.

—  Anna Nachman

Länge var vittnena många, de reste från norr till söder, besökte varenda skola och berättade om fasorna de upplevt. Att höra en människa tala, möta blicken, ställa frågor och få raka svar – sådant håller konspirationsteorier och hat i schack.

Vad ska hända när de sista överlevande försvinner? Vi har frågat länge och kanske ser vi svaret nu, efter Hamas massakrer den 7 oktober 2023. På internet har antisemitismen ökat lavinartat. Det är som om alla fördämningar har brustit. Decennier av utbildning om antisemitism i skolor tycks inte ha varit till någon nytta, miljoner lärartimmar hade ingen chans mot Tiktok-flödets kraft.

Journalisten Inas Hamdan på Sydsvenskan har kartlagt svenska inlägg i sociala medier direkt efter massakrerna. Redan samma dag som slaktandet ännu pågick, lade många unga ut att de firade händelserna. Posterna fick tusentals gilla-markeringar.

Samtidigt som de uttryckte glädje spred både barn och vuxna bilder på gisslan och lemlästade kroppar som paraderades på Gazas gator. Urgamla konspirationsteorier om judar kom i omlopp. Sedan har det bara fortsatt – och pågår ännu.

Tiktok är den näst största källan till nyheter för svenskar i ålder åtta till 19 år. Det är en dåligt modererad plattform befolkad av extremister som sprider vansinniga idéer till den unga publiken. En idyllisk grogrund för extremism.

Enligt Inas Hamdan är kunskapsbristerna hos unga svenskar stora. Ungdomar undervisar varandra utifrån opålitliga källor och har spridit mer antisemitism på svenska via Tiktok än vad arabisktalande vuxna har gjort via Facebook. Även antimuslimska strömningar har stärkts.

Det är viktigt att understryka att barn inte ärver sina föräldrars antisemitism. Dagens judehat har många gånger inte kommit hemifrån utan piskats upp av okunskap kombinerad med giftiga algoritmer.

Samtidigt som jag oroar mig för intentionerna hos dem som sluter upp i högtidlighållandet av Förintelsens minnesdag, finns det grupper som skamlöst kidnappar dagen för egna syften. Palestinakommittén i Eskilstuna anordnar till exempel en manifestation där de helt blandar bort korten och omformulerar förintelsebegreppen så att antisemitismen blir en rasism bland andra.

De riktigt försåtliga vänder Förintelsen emot judar och Israel. Israeler, men även judar i andra delar av världen, anklagas för att utsätta andra för samma slags folkmord som de själva en gång drabbats av. Det som händer i Gaza framställs inte som ett krig utan som förintelse, vilket leder till aggressioner mot Israel och judar.

Genom att arrangera egna manifestationer just den 27 januari framstår arrangörerna som goda. Under täckmantel att stå för judar undgår de att kunna beskyllas för antisemitism. Därefter kan de omformulera historien och samtiden hur de vill.

På så vis har Israelhatarna vridit Förintelsen ur händerna på judar – för att använda den emot dem. Att just Förintelsens minnesdag ska kapas, är för att den är symboliskt viktig. Svenskar uppfattar den som högtidlig och helig, därför har den ett värde.

En Palestinagrupp i Stockholm skriver felaktigt att de anordnar en 27 januarimarsch för att ”tillsammans med den judiska församlingen i Stockholm” kräva en vapenvila. Det är en fräck lögn, men det hindrar dem inte. Ingen är emot en vapenvila, alla vill ha fred, men om man helt ignorerar gisslan och Hamas raketbeskjutningar så är vapenvilan inget värd.

Det finns grader i helvetet. Ska jag välja mellan pest och kolera ser jag hellre att man kommer till Stora synagogan, smilar upp sig och åtminstone låtsas bry sig om vad som hände judarna under Förintelsen. Det är bättre att en dag om året sända historien en tanke så att den inte upprepas, än att man vänder denna dag mot judar och i värsta fall påskyndar en ny förintelse.

Å andra sidan är just detta antisemitismens natur, att alltid hitta ett sätt att hålla judarna ansvariga.

Det som skaver i mig allra mest är att så få människor verkar förstå att om judar hade haft någonstans att fly när Hitler härjade, så hade vi i dag inte behövt några minnesdagar.

Fler artiklar för dig