Debatt

Goda gärningar gör dig inte till en god kristen

KRISTEN LIVSSTIL. Anden ger oss nya värderingar och prioriteringar som så småningom också påverkar vårt beteende, våra attityder och våra handlingar, skriver Åsa Kristensson i en replik.

Hur lever en god kristen egentligen? Den frågan ställde Emmy Stiernblad i en debattartikel här i Dagen, och det är en viktig fråga som skapar reflektion om vad som kännetecknar ett kristet liv. Uppfattar jag Emmy rätt, så bär hon en längtan efter att få leva på ett annat sätt, ett sätt som hon beskriver som ”en god kristen”. Hon frågar vad som kännetecknar en god person och vilka levnadsideal en kristen människa bör ha som riktlinje.

Jag tillhör dem som tror att det finns goda ideal för en kristen att leva efter, jag vill dock stryka under att det kristna livet inte börjar med goda levnadsideal utan med ett möte med en person.

Jag har studerat, och flera gånger skrivit om, församlingskulturer – alltså det sätt man gör saker på i en kristen församling. Utifrån de iakttagelser jag gjorde blev det tydligt att vi som kallar oss troende behöver leva det vi säger att vi tror, för att vara trovärdiga. Det bör alltså synas i våra värderingar, prioriteringar, beteenden, attityder och handlingar om vi säger att vi tror på Jesus.

Den bästa riktlinje vi kan ha som troende människor är att börja vår dag med att läsa Bibeln.

—  Åsa Kristensson

I den kristna tron är det dock inte beteenden, attityder eller handlingar som är i centrum, utan en person: Jesus Kristus. Han är kärnan i det kristna budskapet. När en människa väljer att tro på Jesus Kristus och ta emot honom som sin frälsare och Herre så beskriver Bibeln att ett nytt liv börjar på insidan.

Konsekvensen blir att en människa som har tagit det beslutet börjar längta efter att leva ut det livet. När Jesus blivit det centrala i en människas liv kallar Jesus henne att följa honom och ta sitt kors, vilket innebär att lägga av sig de saker man tidigare gjort som inte är i enlighet med Guds vilja.

Det kristna livet är alltså en vandring tillsammans med en person som genom sin Ande påverkar en människas inre längtan. Andra saker än det vi tidigare höll på med och levde för blir viktiga. Anden får oss att längta efter att leva ett liv i sanning, renhet och Guds godhet. Anden ger oss nya värderingar och prioriteringar som så småningom också påverkar vårt beteende, våra attityder och våra handlingar.

Flera av breven i Nya testamentet, bland annat Galaterbrevet, beskriver vad som kännetecknar ett liv där Guds Ande får leda en människa, och detta ställs i kontrast mot det liv som vårt kött eller ego vill få oss att leva.

Det kristna livet handlar om att bli mer och mer lik Jesus och låta hans kärlek och sanning få prägla sättet vi lever våra liv. En bra fråga att ställa sig i olika situationer är: Vad skulle Jesus ha gjort?

Eftersom vi vandrat olika länge med Jesus och varje människa är unik så kan handlingarna och beteendet skilja sig åt bland kristna. Vi växer in i livet av efterföljelse.

För att lära känna Jesus och kunna reflektera över frågan Vad skulle Jesus ha gjort är Bibeln grunden. I Bibeln kan vi läsa om hur Jesus levde sitt liv, vad som var viktigt för honom, hur han mötte människor och situationer, och vad han undervisade om. Anden leder aldrig en människa bort från den Jesus Bibeln berättar om. Jesus själv berättar att Skrifterna, alltså Bibelns böcker, talar om honom och aposteln Johannes beskriver Jesus som Guds ord i det evangelium och i de brev han skrev.

För att kunna leva som kristen i den här världen är det nödvändigt att läsa Bibeln och be om den helige Andes ledning. För att växa som lärjunge in i det kristna livet behöver vi en kristen gemenskap där vi kan läsa Bibeln, be och samtala tillsammans med andra troende.

Gud har skapat oss för att leva i gemenskap och det är i äkta gemenskap med Gud och med varandra som vi formas och slipas så att vi blir mer och mer lika Jesus. Kallelsen till att inte leva sitt kristna liv för sig själv, skild från församlingen, beskrev prästen Anna Sophia Bonde på ett mycket bra sätt i sin replik.

Jag tror inte att fokus i en kristens liv ska vara på de egna goda gärningarna utan på att leva sitt liv för att ära och älska Gud av hela sitt hjärta, hela sin själ och hela sitt förstånd. Om det får vara vårt fokus kommer det påverka värderingar, prioriteringar, beteenden, attityder och handlingar.

Eftersom vi lever i en prestationskultur är det lätt att tro att för att vara en god kristen behöver vi prestera goda gärningar, men om vi börjar i rätt ände, med att älska Jesus och leva livet helt för honom så är det han som kommer göra sitt verk genom oss. Vilket leder till att vi vill göra hans gärningar för att vi älskar honom.

Jag tänker att den bästa riktlinje vi kan ha som troende människor är att börja vår dag med att läsa Bibeln och inbjuda den helige Ande att leda oss och hjälpa oss att leva våra liv för att ära Jesus. Det kommer i förlängningen påverka våra liv så att de bli mer Kristuslika.

Fler artiklar för dig