Debatt

Alex Schulmans uttalande säger mer om hans egen gudsuppfattning än om Birgitta Ed

PRÄSTKRAGE. Den prästkrage, som Birgitta Ed alltid bär och som störde Schulman så mycket, är en påminnelse till oss alla om just det: Guds kärlek till oss människor, skriver Susanne Ringskog.

Det var som att det var en dömande och straffande representant från Gud som gick runt och dömde folk till döden, säger Alex Schulman i sin podcast ”Alex och Sigge”. Podden har funnits i ett tiotal år och anses vara den mest framgångsrika svenska podden med cirka 320 000 lyssnare varje vecka.

Den person Schulman syftar på är Birgitta Ed som bar sin prästkrage väl synlig under galaklänningen på Nobelfesten. Birgitta Ed, präst och statsministerhustru, bär alltid sin prästskjorta sedan hon prästvigdes i början av 2023.

Jag tycker att Schulmans uttalande säger mer om hans egen gudsuppfattning än om Birgitta Ed. Vad han beskriver är ju en hård, dömande och straffande Gud, och jag tror nog inte att Birgitta Ed skulle känna igen sig i att vara en representant för en sådan gudom.

Men vad är Gud för de flesta kristna? För det första – ingen kan säga vad Gud är. Men definitivt är han ingen “dömande och straffande gammal man på ett moln i himlen”.

Jag ska försöka beskriva hur man kan se på Gud. Men alla människor har sin egen upplevelse av Gud, så det här är bara ett av många sätt att se.

Man kan, enkelt uttryckt, se på Gud från tre håll: Dels som Gud, vår Fader, som skänkt oss livet. Dels som hans son Jesus som kom till världen för att undervisa människorna om den kärleksfulle Fadern. Dels som den helige Anden som Jesus lämnade kvar på jorden åt oss “som en hjälpare”. Denna helige Ande verkar i oss – när vi genom kärleksfulla handlingar konkretiserar Guds kärlek och för den vidare.

Men ingenstans är Gud en fysisk gestalt – utan Gud är själva begreppen, företeelserna kärlek, godhet, solidaritet, gemenskap. Det är abstrakta begrepp, men de kan konkretiseras: För att vi människor är älskade av Gud, så kan vi genom att praktisera kärlek visa på Guds existens, konkretisera den. Vi människor har fått livet som gåva för att göra gott.

Vi har himlen i oss, och vi har helvetet i oss. Och vi är fria att välja våra handlingar.

—  Susanne Ringskog

När det sker en katastrof – som att många ungdomar omkommer i en bussolycka eller i en diskoteksbrand, eller att människor blir ihjälskjutna – då öppnar kyrkan sitt hus och präster och diakoner finns där för att lyssna, stödja, hjälpa och trösta. Det är kyrkan, det är den kristna församlingen. Det är kärlek, och det är kristendom. Det är Gud.

När Alex Schulman talar om dom, straff och helvete – då är det en del i oss alla han beskriver. Vi har alla både godhet och ondska i oss. Vi vet när vi gör fel. Vi vet när vi sårar andra. Ingen behöver säga det till oss. Vi har himlen i oss, och vi har helvetet i oss. Och vi är fria att välja våra handlingar.

”Gud är kärlek” beskriver bättre vad de flesta uppfattar Gud som. Så var finns Gud? Var finns ”himmelriket”? Jo, inom oss, i våra hjärtan.

Den prästkrage, som Birgitta Ed alltid bär och som störde Schulman så mycket, är en påminnelse till oss alla om just det: Guds kärlek till oss människor.

Fler artiklar för dig