Debatt

Är inte teologi viktigare än så för Joel Halldorf?

TEOLOGI. Oavsett vad Joel Halldorf lägger i innebörden ”profet” uppfattas hans utnämning av många som ett godkännande av Gardells teologi, skriver Joel Sjöberg i en slutreplik.

Joel Halldorf undviker att svara på mina frågor och tar till en ”slag under bältet”-retorik när han utan grund beskyller mig för att bidra till att hålla homosexuella ute i kylan. Halldorf flyr till ett helt annat ämne, nämligen homosexualitet och hur homosexuella har bemötts och bemöts i kyrkan.

Det kan man förstås ha många och långa viktiga samtal om. Och jag kan återigen bekräfta det jag skrev i min debattartikel, att det är viktigt att människor får känna sig älskade av Gud. Men det var inte detta mina frågor till Halldorf handlade om.

Jag håller mer än gärna dörren öppen för alla och envar, men evangeliets budskap som predikas i kyrkan [...] är inte mitt att kompromissa med.

—  Joel Sjöberg

Halldorf pekar på två böcker som kommit ut på det förlag jag står i ledningen för till grund för sina anklagelser mot mig. När Halldorf utifrån utgivningen av dessa böcker utmålar mig som kärlekslös mot homosexuella undrar jag om han ens läst dem. Dessutom dömer han mig utan att ha frågat om mina åsikter, som om jag som förläggare måste stå bakom varenda mening i alla våra omkring 500 utgivna böcker.

Man kan tolka Halldorf som att jag skulle ha något emot Jonas Gardell, vilket självklart inte är fallet. Han skriver att Gardell är en profet sänd särskilt till mig, eftersom jag enligt Halldorf håller kyrkdörren stängd. Jag håller mer än gärna dörren öppen för alla och envar, men evangeliets budskap som predikas i kyrkan – om Jesus Guds son, född av jungfru, som kom för att försona människornas synd och mana till omvändelse – är inte mitt att kompromissa med.

Om Halldorf utnämnt Christer Sturmark, Zlatan eller Jimmie Åkesson till profet hade jag reagerat. Jag hade protesterat om jag själv utsetts till profet. Om en pingstpastor, EFK-pastor eller någon annan pastor skrivit en bok och hävdat att Bibeln inte är trovärdig och att Jesus inte dog för våra synder, och Halldorf sedan utnämnt denne pastor till profet hade jag också reagerat. Halldorf tar inte sakfrågan på allvar. Det ter sig för mig märkligt att teologi inte verkar vara viktigare än så för Joel Halldorf.

Halldorfs anklagelser mot mig är lika beklagliga som grundlösa. Men jag tål dem. Det är dock tråkigt att Halldorf inte svarar på frågan: Hur rimmar Gardells ”evangelium” med Guds evangelium, och Halldorfs profetutnämning med Guds ord?

För oavsett vad Halldorf lägger i innebörden ”profet” uppfattas hans utnämning av många som ett godkännande av Gardells teologi.

Fler artiklar för dig