Debatt

Gardell är en profet sänd till dem som håller kyrkdörren stängd

TEOLOGI. Jonas Gardell har öppnat en dörr till kyrkan, tron och evangeliet som vissa har arbetat hårt för att hålla stängd, skriver Joel Halldorf i en replik.

Man kan diskutera mycket när det gäller Bibeln, men på en punkt är den tydlig: Gång på gång påminner den oss om att kyrkan har ett särskilt ansvar att innesluta människor som andra stöter bort. Men när det gäller homosexuella har vi tyvärr inte agerat så. Som Charlotta Carlström konstaterar i sin forskning har homosexuella blivit trakasserade och utstötta ur frikyrkliga församlingar. De har fått höra att Guds kärlek gäller andra än dem.

I dag pågår en omprövning av detta i många frikyrkor. Rapporten Helighet och barmhärtighet öppnar för en mer bejakande hållning i EFK, och i stora församlingar som Filadelfia Stockholm och Immanuelskyrkan Örebro sker förändringar.

Men somliga håller emot. Joel Sjöberg förestår Sjöbergs förlag, som gett avvisarna ammunition genom böcker som Varför bryr sig Gud om vem jag ligger med? och Inte längre gay. Det har bidragit till att hålla homosexuella ute i kylan och utanför församlingsgemenskaperna.

I kontrast till detta har Jonas Gardell genom föreställningar, artiklar och böcker synliggjort kyrkans tillkortakommanden på detta område. Han har förkunnat att Guds kärlek också innefattar sexuella minoriteter. Det har varit till tröst och upprättelse för många – ja, i vissa fall har det faktiskt räddat liv.

På samma sätt är Gardells budskap profetiskt, oavsett vilka brister man anser att han har i övrigt.

—  Joel Halldorf

Sjöberg reagerar på att jag använder beteckningen profet om Gardell. Begreppet används på olika sätt i olika sammanhang. I Bibeln möter vi profeterande åsnor, och kardinal Anders Arborelius kallade medierna för ”Guds röst” när de avslöjade sexövergreppen inom den Katolska kyrkan. Det betyder inte att han menade att medierna var ofelbara, utan att de hade ett viktigt budskap till kyrkorna.

På samma sätt är Gardells budskap profetiskt, oavsett vilka brister man anser att han har i övrigt. För han har öppnat en dörr till kyrkan, tron och evangeliet som vissa har arbetat hårt för att hålla stängd. Hans budskap skulle de som motarbetar homosexuellas plats i våra kyrkor behöva reflektera mer över.

Jag tänker med andra ord att Gardell är en profet som är särskilt sänd till Joel Sjöberg, och andra som håller dörren stängd. De borde lyssna noga på vad han har att säga.

Fler artiklar för dig