Under det senaste dryga decenniet har världen upplevt ett antal olika kriser: Vi har genomgått både en global ekonomisk kris och en pandemi. Nu blir vi dessutom varse vad det betyder att ha ett blodigt och hänsynslöst krig nära inpå oss.
Samtidigt förändras världen fortare än någonsin tidigare när snabba teknologiska framsteg för med sig både möjligheter och utmaningar. Inte alla drar nytta av framstegen i den utsträckning vi skulle vilja, och många har svårt att hålla jämna steg med utvecklingen. Vissa känner sig ensamma, övergivna och lämnade på efterkälken.
Europa måste skydda sina medborgare i tider präglade av kris och hastiga förändringar. Under sådana tider hamnar lätt de grundläggande frågorna i fokus. Vad förenar oss européer och vad utgör vår moraliska ledstjärna? Vår uppfattning är att vi behöver slå vakt om kristna värden och hålla liv i tanken om Europa. Ett Europa som i mångt och mycket också är grundat på kristdemokratiska värden.
Vi måste behandla vårt europeiska sätt att leva som någonting att vara stolta över – som den utmärkande egenskapen för ett Europa i medborgarnas tjänst.
— Manfred Weber (CSU) och Sara Skyttedal (KD)
Kristdemokratisk politik bygger i grunden på kristna värderingar. Kristdemokrati är inte en politisk dogm, utan en strävan att sätta den enskilda människan främst inom politiken. Som Don Sturzo och katolsk sociallära framhållit, är människan inget medel till ett ändamål utan ett ändamål i sig.
Vårt engagemang för frihet – för att alla ska få möjlighet att förverkliga sig själva – innebär ett stort ansvar. Vi är ansvariga för varandra och för våra gemenskaper. Med Johannes Paulus II:s ord bör vi ”engagera oss för allas och varje persons bästa, eftersom vi alla är ansvariga för alla”.
Att vara kristdemokrat handlar om att företräda en politik som utgår från ansvar, personalism, frihet, subsidiaritet och mångfald. Denna filosofi har åstadkommit fler konkreta politiska resultat för Europa än någon motsvarande tankeströmning. Utan hängivna kristdemokrater skulle Europa inte vara vad det är.
Sex år efter andra världskrigets slut valde De Gasperi, Schuman och Adenauer att satsa på europeisk integration, trots de dåliga utsikterna. Vi byggde ett Europa som verkar för medborgarna, bröt ner murarna mellan Europas länder och skapade en gemensam marknad som förverkligat Europas potential på en mängd områden, från kol till fraktfartyg till data. Vi utvecklade inte bara en kraftfull motor för framsteg och tillväxt utan lät den även kombineras med en social marknadsekonomi.
Detta arbete var på ett avgörande sätt format av värden från katolsk sociallära. Troende kristna och deras samfund har alltid strävat efter att övervinna sociala klyftor och lösa konflikter. I en tid med allt fler söndrande tendenser i Europa – mellan öst och väst, stad och landsbygd, unga och gamla, globaliseringens vinnare och förlorare – behöver vi värdegrundade gemenskaper, levande kyrkor som för människor samman.
De kommande åren blir utslagsgivande för europeisk kristdemokrati. Vi måste fortsätta göra svåra val för att skapa ett medborgarnas Europa. Vi måste vara en röst för förnuft, medkänsla och hopp. Vi kommer att fortsätta sätta demokrati före teknokrati, solidaritet före egoism, tolerans före hat och hopp före rädsla.
När andra resonerat i termer av klasskamp, har Europas kristdemokrati sammanfört arbetstagare och arbetsgivare. När katoliker och protestanter skickade sina barn till olika skolor, utgjorde kristdemokratin en samlande kraft. När kriget förstört våra hem uppförde vi ett gemensamt europeiskt hus.
[ Lennarth Hambre: Despoterna är för många - dags för demokrater att växla upp ]
Detta är vår ingång till att bevara Europatanken. Kristna värden är betydelsefulla för alla som är kristna, men de principer dessa värden speglar – som kärlek, medkänsla och rättvisa – värdesätts och omfattas av personer med olika religiösa och filosofiska bakgrunder.
Kristdemokratin har aldrig varit avsedd att vara en identitetslös rörelse som tilltalar alla. Den står för en värdeorienterad politik som löser människors problem och för ett ledarskap som inger framtidstro.
Vi måste behandla vårt europeiska sätt att leva som någonting att vara stolta över – som den utmärkande egenskapen för ett Europa i medborgarnas tjänst. I det sammanhanget måste vi vårda och upprätthålla våra kristna värden. Utan dem skulle vårt europeiska levnadssätt och Europa förlora sin själ.