Debatt

Det finns ett alternativ både till en skuldbeläggande och en helt liberal syn på sex

Replik. Min erfarenhet är att personer som växt upp i hederskulturer fått en aha-upplevelse av Kroppens teologi. De inser att moral inte är något som kan påtvingas utifrån som ett hot, utan att den är en inbjudan till en väg mot lycka och integritet, skriver syster Sofie Hamring O.P.

Anna Roström värnar om att unga invandrare ska skyddas från hedersvåld. Det finns knappast någon svensk som inte håller med om det. Men det går inte heller att hindra dem som växer upp i sådana miljöer från att också få del av en extremt liberal syn på sex. Ämnet är obligatoriskt från lågstadiet och framåt och ska integreras i alla ämnen i grundskolan (möjligen inte gymnastik?).

Samma syn dominerar hela vår kultur, i filmer, musik och medier. Många tror att om man vill bli svensk måste man anamma detta ideal. Unga över huvud taget tvingar sig till beteenden för att vara som alla andra.

Finns det alternativ till den fanatiskt stränga, skuldbeläggande synen och den helt igenom liberala?

Ja! Kroppens teologi förklarar hur Gud skapat vår kropp som en återglans av hans avbild. Gud har gett människan en så ofattbart stor värdighet att hon har del i Guds egen skaparkraft: Hon kan bli upphov till en ny människa med en evig själ. Inte ens änglarna har fått samma värdighet och ansvar. De blickar ner på oss i häpnad!

Av den anledningen är sexualiteten helig. Och av samma anledning berör den människan på djupet som ingen annan handling. Det kan ingen egentligen förneka. Att ge sig hän sexuellt betyder att överlämna sin mest personliga hemlighet till en annan människa.

Kyskheten är precis den dygd som skyddar och bevarar detta mest personliga i oss, ja, den gör oss till unika personligheter. Kyskheten är en styrka.

Självklart måste detta väljas fritt, utifrån en inre övertygelse, liksom all sann moral. Inte som ett hot eller ett diktatoriskt lagbud. Men det är många unga som sagt oss: “Tänk om jag hade hört det här tidigare, då hade mitt liv sett annorlunda ut.”

Min erfarenhet är att personer (unga och gamla) som växt upp i hederskulturer fått en aha-upplevelse av Kroppens teologi. De inser att moral inte är något som kan påtvingas utifrån som ett hot, utan att den är en inbjudan till en väg mot lycka och integritet.

Kyskheten är precis den dygd som skyddar och bevarar detta mest personliga i oss, ja, den gör oss till unika personligheter.

—  Syster Sofie Hamring O.P.

Jag hör inte så få röster som menar att Kroppens teologi är ett orealistiskt ideal, omöjligt att leva upp till. Den franske fängelseprästen Philippe de Kergorlay bemöter denna kritik i dagstidningen La Croix (27 mars 2023). Han berättar hur han mött hundratals sexualbrottslingar och att det som varit det allra viktigaste redskapet i själavården för att göra människor fria har varit just Kroppens teologi.

Ordet kyskhet är tyvärr svårt att använda. Det ger konstiga associationer. Renhet är en synonym, men uppenbarligen kan det misstolkas och missbrukas. Kom gärna med förslag på en ny svensk term!

Fler artiklar för dig