Debatt

Ska Sverige elektrifieras på bekostnad av kvinnors och barns liv?

För att mobiltelefonen, datorn och elbilen ska fungera krävs mineraler – mineraler som ofta utvunnits olagligt i DR Kongo till ett högt pris för kvinnor och barn, skriver Gudrun Brunegård och Sarah Kullgren, KD.

Nyligen besökte den kongolesiske fredspristagaren Denis Mukwege Sverige. Det var långt ifrån första gången. År efter år kommer han tillbaka med nya berättelser om övergrepp; om hur kvinnor och barn våldtas och förnedras av rebellgrupper som tar kontroll över gruvdriften och tjänar pengar på handeln med mineraler som de säljer vidare till västerländska företag.

Demokratiska Republiken Kongo är ett av världens rikaste länder, men med en av världens fattigaste befolkningar. De östra delarna har rik tillgång på eftertraktade mineraler som tenn, guld, volfram, kobolt och tantal. Råmaterialet används i våra mobiltelefoner, laptops, elbilar och smycken. Kontrollen över naturtillgångarna är en av flera drivkrafter bakom den blodiga konflikt som pågått sedan 1996.

Gruvområdena har blivit en grogrund för sexuellt våld. När kvinnorna blir våldtagna blir de stigmatiserade och utstötta från sina byar och familjer. Deras enda sätt att överleva är att lämna byn. När byarna är tömda kan våldsutövarna omringa området och gräva fram mineraler, ett arbete som ofta utförs av barn och ungdomar under slavliknande arbetsförhållanden.

Inga fler kvinnor och barn ska våldtas eller mördas för att en mobiltelefon eller en elbil ska säljas i Sverige.

—  Gudrun Brunegård och Sarah Kullgren, KD

Vid en intervju i januari i SVT:s morgonsoffa var Denis Mukweges budskap tydligt: Företagen som handlar mineraler från DR Kongo måste ta större ansvar, kvinnorna måste få upprättelse och straffriheten måste få ett slut. På Panzisjukhuset där Mukwege är chefsläkare och gynekolog har mer än 85 000 kvinnor och barn fått vård efter en våldtäkt. Den yngsta så liten som sex månader.

I dag är internationella kvinnodagen och vi ställer oss frågan: Ska vi elektrifiera Sverige och utveckla batteriverksamhet utan att beakta de fruktansvärda konsekvenserna för kvinnors och barns liv i DR Kongo?

I den gröna omställningen finns många förlorare. Konflikten i landet har tvingat 5,6 miljoner människor på flykt inom landets gränser. Det är den största internflyktingkrisen på den afrikanska kontinenten.

Detta är en komplex fråga och ansvaret ligger främst hos den kongolesiska regeringen, men i ett land där korruptionen är utbredd och där västerländska pengar flödar in, behöver vi i Sverige agera och än hårdare trycka på för förändring. Inga fler kvinnor och barn ska våldtas eller mördas för att en mobiltelefon eller en elbil ska säljas i Sverige.

I dag saknar Europa helt brytning av sällsynta jordartsmetaller, samtidigt som efterfrågan ökar till följd av elektrifieringen. Därför är det glädjande att man nyligen hittat Europas största fyndighet av jordartsmetaller i Kiruna. De kan vara avgörande för att få fram det råmaterial som behövs för att möjliggöra den gröna omställningen och tillverkning av elbilar.

Har man inga gruvor kan man inte få fram några elbilar och blir beroende av import från länder som Ryssland, Kina och DR Kongo som dominerar marknaden.

Vi kristdemokrater anser att:

  • Åtgärder mot sexuella övergrepp och könsrelaterat våld i konfliktsituationer måste integreras i internationella humanitära insatser. Kunskapen bland de humanitära aktörerna om det sexuella våldet i krig och konflikt behöver stärkas.
  • Sida har en viktig uppgift att prioritera finansiering till verksamheter som arbetar för att hjälpa kvinnor som utsatts för grova våldtäkter i konfliktzoner. Kristdemokraterna ser denna uppgift som prioriterad och anser att detta arbete vidare bör utvecklas inom ramen för regeringens reformarbete av biståndet.
  • Arbetet med att motverka handel med konfliktmineraler bör prioriteras inom ramen för PGU (Politik för global utveckling).
  • EU-förordningen om användning av metaller i konfliktområden måste inkludera kobolt, en viktig komponent i litiumbatterier. Sverige behöver agera för att EU inkluderar även kobolt i de reglerade mineralerna.
  • Afrikanska länders befolkningar måste få del av vinsten från utvinningen. Det är oacceptabelt att vinsten faller i händerna på rebellgrupper, medan stora delar av befolkningen lever under fattigdomsgränsen.
  • De stora fyndigheter av sällsynta jordartsmetaller som gjorts i Sverige borde framöver kunna bidra till att den gröna omställningen sker utan beroende av Kina och Ryssland och att utvinningen sker på ett kontrollerat och ansvarsfullt sätt utan den förfärliga exploateringen av kvinnor och barn som vi ser i bland annat DR Kongo.

DR Kongo går till val i december 2023. Just nu kommer nästan dagligen rapporter om övergrepp och förspillda människoliv. Fortsätter oroligheterna riskerar följden bli att valet skjuts fram och den politiska viljan i landet att förändra blir oförändrad.

Vi i Sverige behöver ta ansvar och agera för att den nödvändiga gröna omställningen inte sker på bekostnad av kvinnors och barns liv och hälsa.

Fler artiklar för dig