Genom kristendomens historia har bibelförfattare och kyrkofäder kommenterat och rekommenderat viss typ av kläder, främst för kvinnor men även för män.
Rådet från olika ledare har oftast varit att odla den inre människans skönhet och ha sin tro som smycke snarare än att pynta det yttre. Så sent som i mitten av 1900-talet blev kvinnor uteslutna ur pingstkyrkor för att de klippt håret kort eller sminkade sig.
Detta kan verka motsägelsefullt om man ser på Guds skapelse, naturen, där färger och former knockar oss människor med sin skönhet. Längtan efter det vackra verkar finnas genom alla tider och vara inneboende i människan.
Dock har det skett en förändring i synen på kläder och stil. Under min uppväxt inom pingströrelsen var en hel del väldigt moderiktigt klädda utan att det kommenterades negativt.
På sociala medier kommenterar influensers som FairFashionistaFilippa inlägg om trendiga frikyrkobesökare, och ”kyrkstil” syftar numera på hur snygga folk är på gudstjänst. Med stort intresse har jag i Dagen den senaste tiden läst texter som kretsat kring ”kristen stil”, som Josefin de Gregorios text om sin egen klädsel under gudstjänst, till exempel.
En kreativ gåva, använd för att ära Gud, bör därför inte negligeras som ytlig bara för att det vid första anblick handlar om ytan.
— Zara Watanen
Utifrån mitt jobb där jag dagligen håller på med kläder har jag reflekterat en del kring mode och kristen tro. Fler behöver förstå att vår kreativitet gällande kläder och stil kan användas till Guds ära och visa vem Gud har skapat just oss till att vara.
Jag tror att det kan vara ett uttryck för en kreativ andliga gåva att styla sig och andra. Liksom när en konstnär eller musiker komponerar sina verk krävs kreativitet för att sätta ihop kläders färger och former till en harmonisk och spännande enhet. En kreativ gåva, använd för att ära Gud, bör därför inte negligeras som ytlig bara för att det vid första anblick handlar om ytan.
Precis som med många andra konstnärliga gåvor kan även denna användas fel och för att förhärliga sig själv i stället för Jesus. Men bara för att risken finns slutar vi dock inte lovsjunga, dansa och måla till Guds ära. Detsamma borde gälla för styling.
Det är även en betjänande gåva eftersom den hjälper till att framhäva någons bästa sida och få den personen att trivas med sin kropp. Fler kvinnor, och många fler män, skulle behöva förstå att en kreativitet gällande kläder och stil kan användas till Guds ära och visa vem Gud har skapat just oss till att vara.
Tänk om våra församlingar skulle kliva ut ur sin komfortzon – i vissa fall en beige och grå garderob och i andra en ängslig trendkänslighet. Det är olika stilar men har det gemensamt att det snarare förminskar än stärker vem Gud skapat oss till. Vilken sprakande variation av färg och form vi skulle kunna bjuda på!
Nya svenska designer skulle kunna födas, precis som frikyrkan skapat musiker i toppklass. Designer som kan skapa underbara kollektioner fulla av liv och glädje i en modebransch som ofta framhäver helt andra ideal än Bibelns.
Men det finns en problematik i att älska kläder och följa trender. Modeindustrin är världens andra största utsläppare av växthusgaser. Våra nya, vita t-shirts har tyvärr en väldigt svart bakgrund. Förutom att skada miljön och torka ut länder som redan lider av vattenbrist har klädproduktion en i många fall ohållbar arbetsmiljö. Värnlösa kvinnor, och barn, jobbar för slavlöner och riskerar sin hälsa i hanteringen av kemikalier. Detta är väldokumenterat i filmer och rapporter, fakta finns bara en googling bort. För alla kristna som köper nyproducerade kläder är detta en stor utmaning. Inte kan vi väl urholka skapelsen för att ära Skaparen? Guds gåvor ska väl inte skada eller döda naturen och medmänniskor?
Som fler och fler upptäcker är färre nyköp av kläder en del av svaret. Vill man ha något nytt är ett alternativ second hand, eller att byta, låna eller hyra. Att förlänga livstiden på ett plagg eller pryl ger stor miljönytta, särskilt om det ersätter en nyproducerad vara. Solidariteten med våra medmänniskor är ytterligare en positiv effekt av att köpa, byta eller skänka second hand.
[ ”I dag har jag ett annat syfte med det jag gör på sociala medier” ]
En del som läser detta skulle aldrig kunna tänka sig att köpa, än mindre sätta på sig något begagnat. Men besök några välsorterade second hand-butiker och se alla fina grejer som finns där! På olika appar kan du också filtrera exakt märke, storlek, stil och skick på det du söker. Ett oerhört enkelt och användarvänligt sätt att shoppa på!
Minska nyköpen och använd i stället de plagg du redan har. Prova en månad (eller flera) med köpstopp, förutom second hand. Förutom att det är en kul utmaning att göra tillsammans med några vänner kan det bli en tankeställare när man ser hur mycket överskott vårt konsumtionssamhälle skapar.
Slutligen. Du som har ett stort modeintresse: Kliv in i och väx i din kreativa gåva från Skaparen! Att växa i en andlig gåva är en process av bön, samtal och av att ”våga gå på vatten”.
Inom andlig vägledning används flitigt bönen ”Visa mig, Herre, din väg och gör mig villig att gå den”. Tänk vad spännande att se var Gud leder vår kreativitet när vi vågar välkomna skönhet och färg.