Debatt

Oroväckande när man börjar undergräva tiondets välsignelse

Replik. Att ge tionde är nytestamentligt och det är vår kärleksförklaring till Jesus – och även hans kärleksförklaring till oss, skriver Linda Bergling.

Det är en oroväckande tendens när man börjar undergräva tiondegivandets välsignelse för den enskilde personen och för församlingens arbete. Det kan äventyra församlingens styrka att stå emot påverkan från samhället och de krafter som vill underminera församlingens profetiska tjänst som måste vara fri från kompromiss och yttre krav på anpassning.

Redan vid grundandet av Församlingen Arken förstod vi att tionde var viktigt och avgörande för att få en stabil ekonomi för församlingens lokala och internationella arbete. Tiondet ska självklart ges av kärlek och behöver, som allt annat givande, präglas av frihet och glädje. Tiondet hjälper församlingens medlemmar att ge med regelbundenhet och på det sättet visa sin kärlek till Jesus och församlingen och även sin delaktighet i arbetet. “Bär in fullt tionde i förrådshuset så att det finns mat i mitt hus” (Malaki 3:10).

Tiondet är också till hjälp för den enskilde medlemmen, en hjälp att fortsätta att vara generös i allt annat givande. För tiondet är Guds sätt att göra oss helt beroende av honom och att ha endast honom som vår källa. Varje gång jag själv ger tiondet proklamerar jag mitt totala beroende av honom när det gäller min personliga ekonomi och församlingens ekonomi.

Vi har cirka 40 personer anställda i vårt arbete och behöver tro för mycket pengar varje månad. Generositeten bland människor kan variera under olika tider, men den som gett tionde under många år har ett stabilt mönster inom sig som inte är beroende av omständigheterna och som samtidigt är drivet av kärlek till församlingen och Jesus.

Jag själv ger alltid innan skatt, för att Gud ska få vara först i mitt liv.

—  Linda Bergling

Vi förstod redan tidigt att om vi blir för beroende av stöd och bidrag från samhället kunde också anspråk ställas på oss som att vi till exempel inte fick predika evangelium om Jesus, eller ha Bibeln som grund för moral och livsstilsfrågor.

Vi fick för en del år sedan ett stort erbjudande om ekonomiskt stöd för vårt internationella hjälparbete. Men sedan kom kraven på att vi inte fick predika evangelium. Då valde vi att avstå från de pengarna och lita helt på Gud. Vårt arbete har vuxit och expanderat och inte gått under. Gud är trofast i sin välsignelse till oss!

Tiondet ger oss tro att stå emot mörkret och hjälper oss också att i situationer av nöd fördjupa vår visshet om att Jesus har lovat att vara vår försörjare.

Tiondegivandet är inte grundat i Gamla testamentet utan i rättfärdiggörelsen genom tro. Tionde har inte sin grund i lagen utan i tron på Guds löften. Abraham litade på Gud och det räknades honom till rättfärdighet. Välsignelsen som gavs till honom ska genom Jesus och den helige Ande ges till alla folk. Abraham blev rättfärdig genom tro på Guds löfte och inte genom laggärningar (Rom 4:16–22, Gal 3:13–14).

Han var själv först att ge tionde till Melkisedek, som var präst åt Gud den högste – en bild på Jesus. Melkisedek bar ut vin och bröd och välsignade Abraham. Abraham vägrade att ta byte av kungen i Sodom för att han inte ville att någon skulle tro att det var kungen som gjort honom rik. Alla leviter som själva tar emot tionde i Gamla testamentet har gett tionde genom Abraham (1 Mose 14:17–23, Heb 7:1–10).

Tionde öppnar inte himmelens fönster som Malaki säger i kapitel 3. Fönstret är redan är öppnat genom Jesus, så att vi med frimodighet kan göra oss helt beroende av honom och få ta del av den utlovade välsignelsen.

Tiondet gör oss av hjärtat delaktiga och även ansvariga för det som Gud anförtrott oss med i våra församlingar. Förutom tiondet får vi möjlighet att delta i offrandet genom församlingens möten och konferenser och särskilda satsningar.

Det är en stor nåd att få börja att ge tionden och jag själv ger alltid innan skatt, för att Gud ska få vara först i mitt liv. Tiondet håller våra hjärtan riktade mot himlen och vi vet ju alla att där vår skatt är där är också våra hjärtan.

Fler artiklar för dig