Debatt

Unga lämnar kyrkan när den är dysfunktionell och kontrollerande

Replik. Hos den unga generationen finns ett akut behov av att hitta bekräftelse, tillhörighet, värde, identitet och mening, skriver Pernilla Eklund.

Ida-Maria Brengesjö (Dagen 8/7) och Göran Kurlberg (Dagen 25/7) skriver om sin sorg över att många i deras respektive generation lämnat kyrkan och att vi riskerar att svika den unga generationen. Jag delar deras sorg men känner också en helig iver att vi måste göra vad vi kan. Här vill jag fortsätta samtalet som påbörjats. En klassisk tanke är att mission handlar om att möta behov. Då borde vi som kyrka vara uppmärksamma på vilka behov som vi missar att möta. Ida-Maria och Göran skriver att behoven av ägandeskap och att få påverka samt av att få tänka fritt och få uttrycka tvivel inte blev hörsammade i deras respektive generationer. Kyrkan mötte inte de mänskliga behoven.

Möter kyrkan den unga generationens behov? Tyvärr visar flera studier (till exempel Här för att stanna, Bibeln i dag) att många i den unga generationen lämnar församlingarna. Antagligen sker detta för att deras behov inte möts. Funderar vi ens på vilka behov som är viktigast att möta?

Cajsa Tengblad skriver om den epidemiska psykiska ohälsan bland unga i Dagen (20/5). Hon liknar denna epidemi vid döda fiskar i ett vattendrag. Den självklara slutsatsen är, som hon poängterar, att det måste vara något fel på vattnet som förgiftat fiskarna. Det är inte fel på fiskarna som individer.

För kyrkans framtids skull tror jag att vi behöver fundera på vad det är som gör att vi missar att möta känslomässiga och andliga behov.

—  Pernilla Eklund

Det vatten vi simmar i är den kultur som råder. Kultur är något som vi skapar tillsammans utifrån värderingar och osynliga spelregler som styr hur vi fungerar tillsammans. I en dysfunktionell kultur kontrolleras den svagare till förmån för behoven eller begären hos den med mer makt. Jag tänker att en viktig anledning att många lämnat kyrkan beror på dess kultur som i varierande grad är dysfunktionell och kontrollerande. Rädsla dominerar i en dysfunktionell kultur. Andra tecken på dysfunktionalitet är dessa “regler”:

  • Läromässig och tankemässig kontroll: Bara ett sätt att tänka, “den rätta läran”, får finnas.
  • Social och moralisk kontroll: Bara en sorts moral tillåts.
  • Beteendemässig och organisatorisk kontroll: Bara ett sätt att bedriva verksamhet anses rätt. Inga förändringar eller förnyelse tillåts.

Det orsakar mycket smärta att bestraffas genom bland annat genom tystnad och utfrysning då man anses ha brutit mot någon “regel”. I osunda kulturer förgiftas individerna. Först tystnar de av rädsla för utfrysning och bestraffning, sedan lämnar de eller lever vidare i tyst desperation. Jesus var tydlig med att makt ska användas för att tjäna den svagare och han gick ständigt över trånga kulturella gränser och inkluderade den som ansågs som avvikande i lära, moral och/eller beteende. Vi behöver därför en generös kultur där inte de egna åsikterna blir avgörande för vem vi kan inkludera.

Alpha är ett gott exempel på skapandet av en sund kultur. Där kan människor växa andligt och känslomässigt trots skilda åsikter. Gemenskapen delas främst i små grupper. Göran Kurlberg lyfter ju fram den intressanta tanken att den lilla gruppen kan vara ett konkret verktyg för att bygga framtidens församling.

En slitstark modell för att hjälpa människor att mogna både andligt och känslomässigt finner vi också i tolvstegsprogrammets modell för små grupper. Det som gör att grupperna fungerar och skyddar just mot dysfunktionalitet är de tydliga reglerna och syftena för gemenskapen som ger deltagarna trygghet.

Hos den unga generationen finns ett akut behov av att hitta bekräftelse, tillhörighet, värde, identitet och mening. I dag söker de detta via det digitala som till exempel på sociala medier och där exploateras deras känslomässiga behov på ett demoniskt sätt, enligt Joel Halldorf (Dagen 21/7).

Genom projektet Hjärta för Unga söker nu ett tiotal kristna organisationer konkreta vägar att möta behovet av stöd för psykisk hälsa hos unga – vägar på vilka också gemenskapen med Jesus är central och behovet av identitet, mening, bekräftelse och gemenskap kan mötas på ett sunt sätt. Stödet ska bland annat ges via små grupper enligt tolvstegsprogrammet. Där kan det finnas möjlighet till ägandeskap och påverkan, utrymme för olika tankar och tvivel samt skydd från destruktiv social kontroll och maktmissbruk. Vi hoppas kunna skapa ett nationellt, ekumeniskt nätverk. Kanske kan sunda framtida församlingar växa ur dessa gemenskaper?

Jag tror att kyrkan har matchboll när det gäller att möta behoven hos unga. Men jag befarar att vi många gånger inte ens är på plan, för att parafrasera Anders Carlberg, grundare av Fryshuset. För kyrkans framtids skull tror jag att vi behöver fundera på vad det är som gör att vi missar att möta känslomässiga och andliga behov. Låt oss också i det arbetet ta vara på kunskap om vår tids kultur och om hur människor fungerar, inte bara från teologin utan också från sociologin, pedagogiken och psykologin så att vi rätt kan förstå vår samtid och låta evangeliet få möta behoven. Tillåt olika tankar att brytas mot varandra och våga kasta ut de metoder som inte längre fungerar.

Låt oss prestigelöst försöka att på riktigt möta behoven hos den unga generationen.

Fler artiklar för dig