Debatt

Israels politik har också etik, Annika Borg

Slutreplik. Annika Borg nämner inte sakfrågan – Israels annektering av Västbanken – med ett enda ord. Israel måste följa internationell etik, skriver fyra debattörer.

1 av 5

Det var tråkigt att läsa prästen Annika Borgs replik på vår debattartikel om Israels planerade annektering av Västbanken (Samma gamla israelfientliga propaganda, Dagen 14 maj). Vi kan inte uppfatta hennes inlägg på annat sätt än som ett falskt vittnesbörd om medmänniskor, på gränsen till karaktärsmord.

Sakfrågan i vår debattartikel berör Annika Borg inte med ett enda ord. Som Kyrkornas världsråd och andra ekumeniska organ vänder vi oss till EU:s utrikesministrar med kravet att Israel – i likhet med andra länder – ska hållas ansvarigt när man bryter mot den internationella rättsordningen. Det måste vara slut på straffrihet för Israel. Det är denna internationella etik vi åberopar då vi vänder oss till de politiskt ansvariga i Europa.

Om man ska tro Annika Borg är vi som skrivit artikeln ”ytterlighetsröster” som sprider myter om ”judisk världskonspiration” och gör ”paralleller mellan Israel och nazismen”. Vi drivs av ”Israelhat”, påstår hon. Papperstidningens rubrik ”Hatets apostlar” bekräftar den låga nivån på Annika Borgs inlägg. Varför hon avfärdar allt som gäller palestiniers mänskliga rättigheter och all kritik av Israel som ”hat”, förblir gåtfullt.

En hel del av det som Annika Borg anför i sitt inlägg är åsikter som hon torgfört i andra sammanhang och fått svar på, exempelvis hennes svepande beskrivning av konsumtionsbojkotter (BDS) och definition av ”ersättningsteologi”. Det finner vi onödigt att repetera här.

Även de palestinska kristna blir offer för demonisering. På den punkten använder hon samma taktik som USA:s ambassadör i Israel, David M. Friedman, som hävdade att "palestinierna glorifierar terrorism" när han nyligen i Israel Hayom motiverade sina skäl för att arbeta för annektering av stora delar av Västbanken.

Trots många och svepande ord har Annika Borg ingenting att säga om den planerade annekteringen, ingenting om bosättningarna och den militanta bosättarrörelsen, ingenting om Israels många brott mot folkrätten, ingenting om hur Israel med USA:s stöd struntat i säkerhetsrådets resolutioner om konflikten, ingenting om att Desmond Tutu och andra ickevåldsförespråkare ser israelisk politik som ett utslag av apartheid (liksom – den 17 april i hebreiskspråkiga Haaretz – femtiosex tidigare ledamöter i Knesset) och ingenting om att en FN-rapport kommit fram till samma slutsats.

I stället för att argumentera i sak ägnar sig prästen Borg åt invektiv och generaliseringar. Här följer hon det kända retoriska knepet: "Höj rösten om du saknar argument". Inlägget är tyvärr också exempel på strategin att "om du inte gillar ett budskap och saknar argument i sakfrågan kan du alltid skjuta budbäraren."

Särskilt upprörande är de grundlösa anklagelserna mot våra kristna vänner i Palestina. Ja, anklagelserna mot den palestinska kväkaren Jean Zaru, banbrytande som kvinnlig kristen ledare i Mellanöstern, Nora Carmi, med armenisk kyrklig hemhörighet och en livslång tjänst i de palestinska kristna rörelserna, den katolske prästen Jamal Khader, den lutherske prästen Munther Isaac.

Vi anser att det är orimligt att ifrågasätta trovärdigheten hos de palestinska kristna i till exempel Sabeels befrielseteologiska centrum och sammanhållningen i den palestinska kristenheten som finns i och med Kairos Palestina och de modiga kyrkoledarna. De är kristna bröder och systrar som ber om våra förböner och ber om vårt stöd för att förmå Israel att följa folkrätten och mänskliga rättigheter, vilket skulle innebära ett erkännande av palestiniernas rätt att leva med jämlika villkor i samförstånd med israelerna.

Vi som skrev debattartikeln har i många år levt nära konflikten i Israel och Palestina och har hela tiden trott på en tvåstatslösning. Vi har en vision om en rättvis fred för alla folk i det heliga landet. Den planerade annekteringen skulle dock inte leda till fred och rättvisa, utan till ökade spänningar och skulle göra palestinierna till en rättslös befolkning i en apartheidstat.

Det får inte ske! Israels politik har också etik, liksom offentlig debatt.

Sune Fahlgren, pastor Equmeniakyrkan

Anna Karin Hammar, präst Svenska kyrkan

Kjell Jonasson, präst Svenska kyrkan

Lena Lönnqvist, medlem Equmeniakyrkan

Läs också Dags för EU att skriva historia och sätta stopp för Israel

Fler artiklar för dig