Daniel Grahn ledde förnyelsearbetet när tidningen breddades, såväl ägarmässigt som innehållsmässigt.
– Första gången jag fick frågan att bli chefredaktör på Dagen var den 12 juni 1997. Då bara skrattade jag, berättar Daniel Grahn.
Han hade precis skrivit kontrakt för ett jobb på SVT Göteborg som han var mycket nöjd med, så han sa bestämt nej till Dagen när förfrågan upprepades.
– Men under sommaren som gick var Dagen det enda jag kunde tänka på. Jag är försiktig med att använda ordet kallelse, men det är det närmaste jag kan komma.
Så när frågan kom en tredje gång, under hösten, svarade Daniel Grahn till slut ja.
Det var en rekrytering som blev startskottet på en större förändring.
– Jag var den förste chefredaktören som inte var pingstvän, berättar Daniel Grahn, som fortfarande stoltserar med att han tillhör Svenska alliansmissionen.
“Var tvungna att göra förändringar”
Han berättar att det låg lite i luften att hans roll var att bredda tidningen, som fram tills dess varit pingströrelsens flaggskepp. Redan innan hade en sådan process börjat på veckomagasinet Petrus, där Daniel tidigare varit redaktör.
När han kom till tidningen gick Dagen back med omkring 13 miljoner kronor årligen.
– Vi hade inte mycket att välja på utan var tvungna att göra förändringar, berättar Daniel Grahn.
Inspirationen kom från Vårt Land i Norge som visade att det gick att göra en professionell tidning på kristen grund. Under Daniel Grahns ledning växte Nya Dagen fram, där basen breddades då flera andra frikyrkosamfund gick in som delägare. Även journalistiken förnyades och tidningen fick en mer ekumenisk prägel.
För att vända ekonomin gick man ner till fyra dagars utgivning, samt gick över till postdistribution.
– Det var några smarta ekonomiska lösningar, dessutom fick vi fart i journalistiken med ett bredare anslag och nya skribenter som gjorde tidningen mer spännande.
I början av 2000-talet gick det fantastiskt bra, upplagan ökade med 25 procent och Dagens förvandling blev omskrivet i branschtidningarna. Den tidning som finns i dag är frukten av det arbete som skedde i och med omgörningen.
– Dagen hade inte funnits i dag om vi inte gjort de här förändringarna, menar Daniel Grahn.
Så här i efterhand måste du vara nöjd?
– Ja, men framför allt är jag tacksam. Inte minst för alla läsare som gav oss chansen att ändra tidningen.
Daniel Grahn var chefredaktör för Dagen i två olika omgångar, 1997–2007 och 2010–2013. I dag är han generalsekreterare på Erikshjälpen.
Skulle fortsätta på den inslagna vägen
Den som ansvarade för innehållet i tidningen mellan Daniel Grahns sejourer var Elisabeth Sandlund. Hon anställdes – av Daniel Grahn – som debattredaktör och ledarskribent i december 2006 och när Daniel Grahn sedan lämnade tidningen blev hon erbjuden chefredaktörstjänsten.
– Jag blev förvånad bland annat eftersom jag var svenskkyrklig. Men jag fick ett väldigt positivt mottagande, både från pingstvänner och andra läsare samt från personalen på tidningen, säger Elisabeth Sandlund.
Uppdraget var inte att göra några större förändringar utan att fortsätta på den inslagna vägen.
– Men i min programförklaring förklarade jag ändå att jag ville att Dagen skulle vara en ekumenisk motor, inte bara en tidning som skildrade ekumeniken.