Dagen 75 år

Fick sitt namn i Dagen när han föddes

PMU-profilen Leif Agnestrands namn står skrivet i den första födelseannonsen i Dagen den 5 november 1945.

Leif Agnestrand är lika gammal som Dagen – 75 år – och hans namn står skrivet i den första födelseannonsen som publicerades i tidningen.
– Jag växte upp med Dagen och det var högtidsstunder när vi som missionärer fick ta del av innehållet i tidningen, berättar han.

Den 5 november 1945 publicerades de första födelseannonserna i tidningen Dagen. “Vår son LEIF. Flen den 13/10 1945” står det i en av dessa. Den är undertecknad av Greta, f. Andersson och Martin Agnestrand.

– Mina föräldrar var trogna prenumeranter på tidningen från starten och tills de gick bort, berättar Leif, som själv är Dagen-prenumerant ända sedan han gifte sig.

Leif Agnestrand, födelseannons i Dagen 1945. Återpublicerad 1975.

I pappas fotspår

När Dagen firade 30 år 1975 löd en rubrik i tidningen: “Lika gamla som Dagen”. Då intervjuades Leif och de tvillingar som också hade sin födelseannons i tidningen samma dag.

I artikeln berättas att Leif är missionärsbarn, att han utbildat sig till byggnadsingenjör i Sverige och att han och hustrun Barbro är missionärer i Kigali i Rwanda i östra Afrika.

– Man kan säga att jag gick i pappas fotspår. Han var byggmästare och byggde och predikade om vartannat. För min del var det mycket praktiskt arbete i veckorna och på helger predikade jag ofta i församlingar.

Greta och Martin Agnestrand med sonen Leif, 3 år, 1948 i Cyangugu, Rwanda.

Bland fattiga i centrala Afrika

Större delen av Leifs och brorsan Rolfs uppväxt var föräldrarna missionärer på “Kongofältet”. Med det menas Burundi, Rwanda och dåvarande Belgiska Kongo, numera DR Kongo.

Var det självklart att du skulle bli missionär?

– Nej, jag växte upp i en miljö med många fattiga och hade en längtan tillbaka dit. Men var det jag som ville detta eller hade Gud en uppgift för mig? Sådana frågor brottades jag mycket med, förklarar han.

Bekräftelse genom bön

Vid den tiden fick Leif och Barbro en förfrågan om att komma till Rwandas huvudstad Kigali och hjälpa till i ett litteraturarbete.

– Under ett bönemöte i pingstkyrkan i Eskilstuna sa en kvinna, privat till oss, att det brev vi fått under veckan var Guds kallelse för oss. Vi hade inte berättat för någon om detta, och vi tolkade det som en bekräftelse på att vi skulle åka.

Det blev totalt tio år i Rwanda. Pingstmissionens u-landshjälp, numera PMU Interlife, kom med en kallelse 1979. Leif arbetade som projektansvarig på PMU fram till början av 2000-talet, med undantag för tre år i Rwanda.

– Jag var projektansvarig för Asien, Afrika och Latinamerika vilket innebar att det blev många resor. Jag har rest i 80 länder under årens lopp och har varit med om fantastiska upplevelser.

Växande församlingar

Han berättar med glädje om församlingstillväxt i Rwanda där det i början av 1970-talet fanns två pingstförsamlingar med 17 utposter i landet med totalt 31 000 medlemmar.

– I dag har pingströrelsen över två miljoner medlemmar i hela landet, som har 12 miljoner invånare. Enbart i Kigali finns i dag 44 församlingar med 98 000 medlemmar. Det är enormt glädjande, säger han.

Men Leif har också ställts inför svåra situationer. Som när en konflikt blossade upp mellan olika afrikanska ledare i pingströrelsen i Rwanda på 1970-talet, och vid folkmordet i Rwanda 1994.

Leif Agnestrand står med Kongofloden i bakgrunden.

Missionens viktiga roll

I första exemplet ordnade det sig genom bön och arbete, och Leif tackar sin hemförsamling i Eskilstuna för bön och uppmuntran. När det gäller folkmordet är läget betydligt mer komplicerat.

– Materiellt är mycket återuppbyggt, men en miljon människor dog under folkmordet och det sätter förstås spår i form av misstänksamhet och motsättningar. Det tar lång tid att bygga upp förtroende mellan olika etniska grupper.

– Jag tror att det diakonala hjälparbetet och förkunnelsen om att Jesus helar och upprättar människor måste gå hand i hand. Där har missionen en viktig roll att fylla, menar Leif Agnestrand.

Leif Agnestrand möter pastorer i Cyangugu.

Fick Dagen med flyg

Som missionär i Rwanda på 1970-talet fyllde Dagen en viktig funktion som länk till Sverige och övriga världen.

– På den tiden fanns inte internet och kontakterna med omvärlden var få. Därför betydde det extra mycket när Dagen damp ned i postlådan. Det var högtidsstunder att läsa om vad som hände i svensk kristenhet.

– Men informationsflödet var inte lika snabbt då. Tidningen skickades med flyg och om vi hade tur kunde vi läsa fredagstidningen redan följande måndag.

---

Fakta: Leif Agnestrand

  • Född den 13 oktober 1945.
  • Bor i Eskilstuna.
  • Gift med Barbro.
  • Två vuxna barn med familjer och tre barnbarn.
  • Varit missionär i Rwanda, jobbat många år för PMU Interlife, missionssekreterare i pingstkyrkan i Eskilstuna, projektansvarig för Lepramissionen i Sverige fram till 1 april i år.

---

Fler artiklar för dig