Annons

Hög tid för kristenheten att visa på vägen bort från splittring och ofrid

Under pingsthelgen 2025 ska det överallt runt om i Sverige märkas att kyrkorna gemensamt är till för varje plats bästa.

Vi är på väg in i ett unikt ekumeniskt år. 2025 firar alla världens kristna både påsk och pingst samtidigt. Det är 1700 år sedan det första ekumeniska mötet hölls, år 325 i Nicea. Det är också 100 år sedan det stora ekumeniska mötet hölls i Stockholm, dit Svenska kyrkans dåvarande ärkebiskop Nathan Söderblom bjöd in företrädare för världens kyrkor.

Nathan och patriark Photios av Alexandra vid Stockholmsmötet 1925.

Då som nu var världen skakad av krig och stora motsättningar. De olika ländernas kyrkor hade stått på olika sidor under första världskriget. 1925 möttes de. Freden stod i centrum och Stockholmsmötet arrangerades i en anda av att det var hög tid för kyrkorna att träda fram som fredstecken i världen. Mötet blev ett avgörande avstamp för den moderna ekumeniska rörelsen. Hundra år senare är fredsfrågan tyvärr lika angelägen, både globalt och lokalt. Medlemskyrkorna inom Sveriges kristna råd har beslutat att 2025 kraftsamla och på nytt träda fram som fredstecken.

Ekumeniska året 2025

Under 2025 kommer det därför att firas ekumeniska gudstjänster och kyrkorna kommer arrangera mötesplatser, tjäna diakonalt, kanske arrangera konserter eller duka upp kyrkkaffe på kyrkbacken. På vissa torg kommer det stå ljusbärare och på andra platser kommer församlingar och ekumeniska råd samverka med andra aktörer och med andra trossamfund. Allt för den platsens bästa. På gator och torg, i byar, i städer. Kyrkorna tillsammans i Sveriges kristna råd har tagit fram goda exempel och idéer som kan användas.

Tid för Guds fred handlar om fred med varandra, fred i samhället, fred mellan länder, fred med skapelsen, fred med Gud. Det var tid för Guds fred 1925 och det är fortfarande hög tid! Ofriden och ofreden är stor.

Många längtar efter mening och sammanhang. Den psykiska ohälsan är hög. Polarisering och motsättningar ökar i vårt samhälle och i vår värld. Kriminella nätverk fortsätter att rekrytera barn och unga. Det är skjutningar och sprängningar. Det är krig i vårt närområde och i Mellanöstern riskerar våldsamheterna att trappas upp till storkrig. I Sverige har vi gått från att vara alliansfria till att bli medlemmar i Nato. Det offentliga samtalet präglas av behovet av militär upprustning snarare än fredsbyggande. Det är översvämningar i Europa och nya värmerekord slås år efter år.

SKR, inspirationsdag 2024, grupparbete.

Allt detta famnas under temat ”Tid för Guds fred”. Som kristna är vi efterföljare till Jesus – han som är vår fred, som kom för att riva fiendskap och skiljemurar (EF 2:14). Änglarna sjöng om fred när Jesus föddes och han lämnade sina lärjungar med fridshälsningen. Vi är kallade att i vår tid svara på det budskapet. I ord och i handling.

Vi behöver fortsätta prata om, och arbeta för, fred och enhet. Kyrkorna i Sveriges kristna råd står fast vid den ekumeniska rörelsens budskap från den första generalförsamlingen i Amsterdam 1948: Krig är emot Guds vilja. Detta kan självklart problematiseras, men kyrkan är kallad att tillsammans med andra goda krafter motverka splittring, polarisering och krig. Inte minst i orostider vill vi peka på att Gud är fredens och fridens Gud, oavsett vad som sker i världen eller på hemmaplan.

Varje tid är tid för Guds fred

Var med under 2025 när kyrkorna i Sveriges kristna råd går samman i en gemensam satsning för fred, enhet och fördjupad ekumenik under temat Tid för Guds fred.

Verklig enhet förutsätter en vilja att leva fredligt tillsammans, trots våra olikheter. I vårt pluralistiska samhälle handlar det om att främja ett gott interreligiöst samspel där vi tillsammans engagerar oss för det gemensamma bästa.

Den ekumeniska rörelsens strävan efter kristen enhet har alltid varit ett fredsprojekt. Därför utmanar och uppmuntrar kyrkorna varandra att ta nya steg för fördjupat ekumeniskt engagemang och gemenskap. Det är hög tid för Guds fred.

”Jag ber att de alla ska bli ett. Då ska världen tro.”

Vilket ekumeniskt steg för fred tar ni i ert sammanhang?

Sofia Camnerin, generalsekreterare Sveriges kristna råd


Läs mer om Ekumeniska året 2025 här >